Hair Beauty!



Torrt hår skadas lättare och kan se fult ut. Ofta är hårbotten torr och kliar. Problemet kan förebyggas och en inpackning löser de akuta problemen.


Tvätta håret rätt

Använd inte schampo i onödan utan bara när håret behöver göras rent från smuts. De flesta gånger du duschar räcker det med lite balsam.

När du schamponerar ska du alltid använda ett balsam efteråt för att föra in nya oljor. Regelbundet kan du göra en inpackning för att återfetta hår och hårbotten ordentligt.


Inpackning med olivolja

Den akuta orsaken till torrt hår är brist på oljor. Den enklaste effektiva inpackningen behöver därför inte innehålla något mer än en vegetabilisk olja. Ställ ner en flaska olivolja i varmt vatten så att oljan blir lätt att massera in.
Massera in ordentligt av olivoljan i håret och linda en handduk runt håret. Låt det verka en timme. Oljan kan sedan tvättas bort genom att massera in schampo direkt i håret. När schampot tvättats ur masseras håret ordentligt med en handduk. Eftersom håret fortfarande kommer vara oljigt är det bra att göra inpackningen en kväll när man inte ska göra något särskilt. Efter några timmar eller morgonen därpå har det sista av oljan sugits upp.



Maten som gör under för ditt hår

Koppar

Grundämnet koppar finns i alla livsmedel, men högst är halterna i lever, nötter, kakao och frön. Koppar motverkar håravfall och förbättrar hårets färg och struktur.

Järn
Även järn motverkar håravfall, och finns i bland annat lever, ägg, fisk, kyckling, fullkort och torkad frukt.

Kalcium
Mjölk, ost, tofu och bönor är inte bara bra för
skelettet utan även för håret. Försök att få i dig 1 500 mg kalcium om
dagen för att få håret att växa ordentligt.

Magnesium
Vill du att håret ska växa fortare bör du få i dig gröna grönsaker, nötter, sojabönor och kikärtor som har höga halter av magnesium.

Kalium
Eftersom kalium påverkar cirkulationen kan ett ökat intag få håret att växa ordentligt. Ämnet finns i bland annat avokado, bananer, dadlar, fikon, vitlök, potatis, russin och yogurt.

Selen
Denna mineral håller din hårbotten i toppform. Ät kött, fisk och broccoli för att få i dig mer selen.

Silica
Mineralen silica gör håret starkare och finns i bland annat ris, sojaböner och gröna grönsaker.

Zink
För att motverka torrt hår kan du äta skaldjur, havregryn, spenat, solrosfrön och champinjoner, som är rika på zink.





Klipp topparna ofta

Se till att gå till frisören var sjätte till åttonde vecka för att klippa håret. På så sätt ger du håret mer volym och undviker kluvna hårtoppar.

Skölj håret efter bad
När du badat i saltvatten eller klorhaltigt poolvatten är det en bra idé att skölja ur håret efteråt. Saltvatten gör nämligen håret torrt, och klor kan missfärga blont hår i en grönaktig nyans.

Tvätta två, tre gånger i veckan
Att tvätta håret varje dag sliter på stråna och gör hårbotten torr. Försök att tvätta högst varannan dag och använd ett milt schampo. För att fräscha upp håret mellan tvättarna kan du använda torrschampo. "Det suger åt sig överflödsfett och smuts och håret ser fräschare ut på sekunden", skriver Damernas Värld.

Skydda håret från solen
Använd hårprodukter med UV-skydd för att skona det från att bli solblekt och slitet. Visst kan det bara snyggt med en ljusare nyans på våren och sommaren, men det är bättre att fixa färgen hos frisören.

Gör regelbundna inpackningar
Minst en gång i veckan är det bra att göra en djupvårdande inpackning. Krama ur håret efter schamponeringen och applicera inpackningen från nacken och nedåt. Låt den verka i några minuter medan du exempelvis rakar benen eller ger dig själv en kroppsskrubb. Skölj sedan ur den noga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0